Voor gemeenten

Een lokale, structurele en sociaal-maatschappelijke aanpak tegen energiearmoede.

Energiearmoede zou in Nederland niet mogen bestaan. Steeds meer gemeenten, bedrijven en lokale initiatieven zetten zich in, maar hebben moeite de doelgroep echt te bereiken. Door als gemeente samen te werken met lokale initiatieven, kan energiearmoede effectiever worden aangepakt. Lokale organisaties kennen een deel van de kwetsbare huishoudens al, komen daadwerkelijk achter de voordeur en bouwen een langdurige relatie op. Want een éénmalig bezoek met beperkte maatregelen is niet voldoende om energiearmoede echt te bestrijden. 

LEA: Lokale Energiearmoede Aanpak

Onze missie is om lokale sociaal-maatschappelijke initiatieven te ondersteunen en samen met gemeenten de strijd tegen energiearmoede aan te gaan. Lokale initiatieven zijn de sleutel tot succes. Ze kennen de gemeenschap en bouwen duurzame relaties op en zijn niet meteen weer weg als de tochtstrip is geplakt. Samenwerking met hen helpt energiearmoede effectief te bestrijden en lokale kennis te versterken en behouden 

LEA als kwartiermaker 

De lokale initiatieven zijn de echte helden bij een succesvolle aanpak van energiearmoede. Daarom zetten we die in hun kracht. Dit houdt in dat we coalities van lokale initiatieven smeden of ze opzetten, benodigde kennis toegankelijk maken, en energie-coaching en -fixing aan zowel huiseigenaren als huurders bieden.  

LEA ondersteunt gemeenten om het sociaal-maatschappelijk veld in te zetten zonder aanbesteding, met als doel energiearmoede structureel te bestrijden voor kwetsbare huishoudens. We doen hierbij wat lokaal nodig is niet wat kan binnen de kaders. Indien gewenst betrekken we mensen buiten de arbeidsmarkt. Onze professionele coaches en fixers bij lokale organisaties zorgen voor deskundige begeleiding. Dankzij landelijke ondersteuning en kennisdeling kunnen successen behaald bij de ene gemeente in andere gemeenten worden toegepast.

Contact

Wil je als gemeente meer weten over deze aanpak en welke lokale organisaties kunnen helpen bij de aanpak van energiearmoede?